Angst, een hele slechte raadgever!

Slangen, hagedissen en salamanders. Gadverdamme. Ik krijg er bij het schrijven al kippenvel van. Brr…Ik moet er al helemaal niet aan denken om dergelijke dieren in mijn buurt te hebben dan wel aan te raken. Bah, geen denken aan. Ik weet nog goed dat ik op vakantie in Tunesië langs een smal pad omhoog moest lopen naar een toeristische attractie. Halverwege het pad stond een opdringerige verkoper die bij iedere voorbijganger een hagedis op diens arm, borst of schouder zette. Aan de ene kant de berg en aan de andere kant een flinke afgrond. Ik zat zoals gewoonlijk niet op te letten en de hagedis raakte bijna mijn schouder. Van angst en de schrik was ik bijna de afgrond in gevlucht. Stom toch? De hagedis deed niks! Maar angst had hier zomaar mijn slechtste raadgever kunnen zijn. De afgrond was diep.

foto 1.jpg

Is het herkenbaar? Angst voor situaties, mensen of dieren. Zoals voor katten of spinnen. Of juist gericht op hoogtes zoals hoogtevrees of vliegangst. Het kan ook meer gerelateerd zijn aan spanning in het spreken voor grote groepen of de angst om af te gaan voor een groep of voor jezelf. Faalangst. Angst is enorm breed en uiteenlopend. Ieder van ons kan een angst hebben. Maar als de angst TE erg is, kan je hier problemen door ondervinden. Door bijvoorbeeld in een klif te duiken van de schrik voor een hagedis (die in principe banger is voor mij als ik voor hem).

foto 2.jpg

Angst. Er is ook iets aan te doen. EMDR ofwel Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Een hele mond vol. Maar EMDR kan bij angsten, fobieën, trauma’s, pijn, heftige emoties en vervelende herinneringen echt ondersteunend zijn. Onze hersenen bestaan uit verschillende onderdelen. Onze massaopslag achter in ons hoofd (ofwel ‘de kast’) en ons werkgeheugen. Het werkgeheugen is stukken kleiner als de massa-opslag. De therapeut vraagt om een herinnering uit ‘de kast’ te halen en te plaatsen in jouw werkgeheugen. Daarna gaat de therapeut jouw werkgeheugen zwaar overbelasten. Doordat je een lampje of een vinger moet volgen met jouw ogen. En dat gaat snel kan ik je vertellen! Dat overbelasten, kan uitgebreid worden met trillen of tikjes of geluiden. Tijdens een EMDR-sessie herhaalt zich dit enkele keren. Ik dacht ook: ‘Ja ja, en dat zal mij dan helpen?’. Uh ja, het helpt. Het laat de emoties en of herinnering niet verdwijnen, maar het laat de spanning en de emotie op deze herinneringen vervagen. De last die je ervaart van de herinnering kan afnemen. En ja, nogmaals, ook ik was niet direct overtuigd. Maar toen ik er eenmaal mee aan de slag ging, raakte ik wel overtuigd.

Ben jij klaar? Zijn jouw angsten klaar? Nou, aanpakken maar! Tijd om in het nieuwe jaar afscheid te nemen van die monsters en slechte raadgevers! Wie durft?

Gepubliceerd op 21-01-2023 om 11:32