Druk, druk, druk...

En nog eens druk, druk, druk!

Altijd maar druk met van alles! We spenderen veel van onze tijd met werk of denken aan ons werk. Wat heeft Counselling nou met mijn werk te maken? Nou simpel. Ook hetgeen wat daar gebeurt, heeft invloed op jou. Dat kan zowel positief als negatief zijn. Er kunnen zich situaties voordoen die jou uit balans brengen. Uit balans klinkt zweverig. Maar gewoon, dat je niet lekker in je vel zit. Wat dacht je van motivatieproblemen? Pff, alweer die saaie opdracht met die zeurende klant. Of de opdrachten van klanten stromen binnen en je hebt al zo’n grote caseload. Torenhoge werkdruk. Of collega’s sluiten je buiten en praten achter jouw rug. Pesten op de werkvloer! Of er hangt continu een gespannen sfeer op jouw afdeling. Sterker nog. In deze tijd puilt het nieuws uit met artikelen over intimidatie (seksueel, verbaal, non-verbaal, of vanuit machtsverhoudingen). Ook deze ervaringen kunnen logischerwijs onprettig voelen. En niet iets wat makkelijk te bespreken is. Werk zorgt toch voor inkomsten.

foto 1.jpg

Om dergelijke situaties te veranderen, kun je niet alleen naar het individu kijken. Maar moet er ook oog zijn voor ‘het geheel’. Er kunnen meer factoren van invloed zijn. Een counsellor kan vanuit een helicopterview meekijken. Wat is de invloed van bijvoorbeeld de directie, MT of de leidinggevende? En wat dacht je van het team of de afdelingen? Hoe gaan ze met elkaar om? Wat zijn normen en waarden onderling? Is dat de cultuur van het bedrijf?

Er lijkt steeds meer behoefte aan preventie. Want: voorkomen is beter dan genezen. Juist nu meer dan ooit tevoren. Ben je eigen baas, manager of leidinggevende? En herken je dit? Het is de moeite waard om contact te zoeken met een counsellor. Die kan eventueel meekijken bij de desbetreffende collega’s die ziek zijn en naar ‘het geheel’. Verzuim loopt flink in de papieren. Ook in de kosten. Preventief werken kan hier positief aan bijdragen. Voor zowel jouw collega’s als jouw medewerkers, maar ook voor het bedrijf. Juist door tijdig aandacht te hebben voor jezelf, collega’s of jouw medewerkers voorkom je erger. Leg de focus op werkplezier en stimuleer onderling positief contact met elkaar.

Een counsellor kan ook ondersteuning bieden bij; disfunctioneren, onderpresteren, burn-out klachten, rouw en verlies, conflicten op het werk en groepsdynamische processen. Deze aspecten kunnen van invloed zijn op de mate waarmee iemand zijn baan ‘goed’ kan uitoefenen… Sterker nog. Hoe meer werkplezier, hoe beter iemand zijn werk kan doen!

'Plezier in het werk maakt perfectie in het werk – Aristoteles'

Vaak denken we in hokjes en grenzen en willen we iemand de schuld geven. ‘Ja maar zij doen dit’ of ‘Jij hebt dat gedaan!’ of ‘Als jullie hiermee stoppen, dan doen wij dit niet meer’ of ‘Zo doet hij dat altijd’. Helpt deze insteek om samen te werken? Nee! We stoppen elkaar snel in hokjes. Terwijl we zoveel gemeen hebben met elkaar. Zullen we ons voornemen om niet zo snel in hokjes te denken?

foto 2.jpg

Ik zal de link van dit filmpje hieronder plaatsen Nieuwsgierig? Kijk hem gerust. Het is een aanrader!

'Een hokje is zo erg nog niet, als iedereen erin mag!'

En natuurlijk hierbij de link van het filmpje. Echt de moeite waard! Het is een goede bodem voor de feestdagen en goede voornemens! Fijne dagen.

https://www.youtube.com/watch?v=CyKzeBQB_Gw

Gepubliceerd op 23-12-2022 om 09:56