En hoe voel jij je daarbij?
Een zweverige vraag over emotie. Emoties worden veel besproken. Soms lijkt het wel een hype. Emoties liggen met regelmaat onder een vergrootglas. Zeker positieve emoties. Alsof je er iets mee MOET. Social-media kanalen helpen hier niet altijd bij. Je ziet mooie gestileerde foto’s voorbijkomen. Vaak met filter(s) over de foto en een positieve tekst. Moet je altijd gelukkig zijn? Mag jij jezelf soms even slecht en ongelukkig voelen? Of eenzaam? En als de tranen van iemand snel komen is dat in de volksmond al snel een aansteller. We leren namelijk al op jonge leeftijd om onze emoties te onderdrukken of ze uit de weg te gaan. Ben jij hier ook heel vaardig in geworden in de loop der tijd?
Emoties zijn complex en de omgang met emoties ook. Ik heb de overtuiging dat je met jouw emoties en gevoelens aan de slag moet gaan zodra je hinder van ze ondervindt. Zoals Henry (zijn naam is fictief). Henry kwam bij mij in de praktijk. Hij gaf aan dat hij een kort lontje had en angst had om zijn kinderen een fysieke tik te verkopen. Juist als de kinderen aan zijn kop jengelde na een lange dag werken. Hij wilde leren om rustig te blijven en zijn emoties onder controle te houden. Controle en emoties. Bijna nooit een goede combinatie. Want hoe meer controle hij wilde uitoefenen, hoe onrustiger hij werd en ook hoe korter zijn lontje. Het werkte averechts.
Door hem bewust te maken van deze boosheid en hem te leren om even een stapje terug te doen, werd deze emotie minder heftig. Hij hoefde zich niet onder controle te houden, maar hij mocht zich ook even niet fijn voelen. Accepteer het gevoel, geef ruimte en probeer er niet tegen te werken. Tegenwerken? Alsof het een gevecht is. Sterker nog, je kan een gevecht ook verliezen. Henry stapte af van het onder controle houden van zijn emoties, maar ging ze juist toelaten. Je even vervelend voelen mag. En juist die basis hielp Henry enorm. Nooit heeft hij meer angst gehad om zijn kinderen een klap te verkopen, maar hij genoot meer van de tijd met zijn kinderen. Dit gaven zijn vrouw en kinderen ook aan hem terug. Mooi!
Nog belangrijker is het reguleren van emoties voor iemand die hoogsensitief is. Als je hoogsensitief bent, kun je moeite hebben om met de veelheid aan prikkels en indrukken om te gaan. En ook met bijkomende emoties. Emoties komen voor de desbetreffende persoon heftiger binnen. En het vraagt dus om een regulatie. (De omgang met) Juist voor iemand die hier gevoeliger voor is.
Jouw emoties reguleren is cruciaal om mentaal gezond te blijven. Het is daarom nodig om met name jouw negatieve emoties en gevoelens ook echt even te voelen. Door dit te voelen, kan je ook de positieve gevoelens weer echt gaan ervaren. Je gelukkig voelen kan pas als je ook soms gevoel van ongeluk mag voelen. Kun jij je voorstellen wat er gebeurt als je spanning en emotie opkropt alsof het een soort van drukvat is waarin de druk blijft. Op een gegeven moment zit het vat te vol en klapt het uit elkaar. Of een hele rol mentos toevoegen aan een fles cola. Beter eerder een ventieltje opendraaien of mentos-snoepjes weglaten en druk laten afvloeien. Een geklapt vat of cola flex, geeft veel meer blijvende schade.
Heb jij vragen over jouw emoties en of emotie regulatie? Of heb jij hier een vraag over? En hoe voel jij je daarbij?
Of wil jij dat ik eens met je meedenk? Neem contact met mij op dan drinken we samen een kop koffie of thee. Je bent altijd welkom…
En wil je altijd op de hoogte blijven van nieuws over emoties, stress, psychosociale hulpverlening? Ga naar mijn website en meld je aan voor de nieuwsbrief met jouw emailadres.