Ooit het programma ‘Verslaafd’ gezien op RTL 4? Wow, wat een pittige verhalen komen daar voorbij. Hm, Verslaving? Het eerste wat in mij opkomt, is: ‘Een wijntje op het terras, lekker’. Alcohol. Maar goed dat is één van de meest geaccepteerde verslavende middelen. (Naast Cafeïne en Nicotine) Heb jij in jouw familie- of vriendenkring te maken met verslaving? De kans is groot dat het antwoord hierop JA is.
In de huidige tijd is een flinke variatie in opmars waarbij ik me in deze rubriek zal focussen op middelengebruik zoals; Alcohol, tabak, cannabis, medicatie, lachgas, paddo’s, XTC, speed, amfetamine en cocaïne enz. Wat zijn de mogelijke gevolgen van een verslaving? Je neemt een keer Cocaïne waardoor jij je actief, vrolijk en energiek voelt. Na enkele dagen is dit gevoel weg en voel jij je rot. Bah. Dat wil je niet voelen. Dus nog maar wat Coke. En? Weg is het rotgevoel. Met als gevolg een patroon. Jouw lichaam went aan de stoffen waardoor je weer meer middelen nodig hebt. Tadaaa, daar is de verslaving. Het begint bij herkennen. Hm, ik gebruik wel vaak. En daarna ook erkennen dat je een probleem hebt. Ik spreek uit ervaring, want ik heb lang gerookt. Mijn hardnekkige verslaving. Iedere smoes greep ik aan om maar niet te hoeven stoppen. Ja, ook ik was verslaafd. Maar waarom gebruik jij? Gebruik jij omdat veel anderen om jou heen het ook doen? Omdat je vrienden zeggen; ‘Ach, pak dat pilletje toch en doe niet zo flauw’. Groepsdruk! En dat kan enorm krachtig zijn. Het kan ook zijn dat je gebruikt om een bepaalde gebeurtenis, ervaring of emotie te verdoezelen? Het kan een uitweg zijn in de huidige drukke tijd van social media, het hoge tempo van leven of jouw drang naar succes en groei. Er kan iets onder zitten. Maar daar hoef je niet mee te blijven zitten. Zoek hulp of ondersteuning.
Niet alleen de verslaafde heeft een probleem, maar diens omgeving wordt ook meegezogen in de tunnel van de verslaving. De verslaafde en jij raken samen verstrikt in een web van leugens en bedrog. Het gedrag van de verslaafde verandert. Jeetje wat gedraagt die zich ineens onbeschoft. Die is echt niet zichzelf! Ruzies en conflicten stapelen zich op. Er worden spullen verkocht of gestolen om de verslaving te onderhouden. Je raakt teleurgesteld en de stress loopt op. Het lijkt wel alsof jullie als een magneet de problemen naar je toe trekken…
Herken jij je in één van bovengenoemde verhalen? Iemand uit jouw gezin of vriendenkring. Een zoon, dochter, tante of zelfs opa, laat ze dan deze rubriek lezen. En wat moet je dan? Zoek hiervoor hulp bij een counsellor. Dat kan zijn voor de verslaafde zelf. Zodat die zijn verhaal kwijt kan en steun krijgt. Maar bij een counsellor kom je niet makkelijk van jouw verslaving af. Daar is gespecialiseerde hulp voor nodig. De focus ligt vaak op de verslaafde terwijl we juist goed moeten zorgen voor diens omgeving. Gezinsleden, familieleden, vrienden en kennissen worden ook ongevraagd meegetrokken in de donkere tunnel. En na een verslaving moet ook het vertrouwen in de verslaafde opgebouwd worden. Er is angst voor een terugval. Er zijn dingen voorgevallen die een weerslag op jou hebben. Logisch. Dat moet je verwerken. Wees niet te streng voor jezelf. Het kan ons allemaal overkomen en je bent niet alleen.
Heb jij hulp nodig of twijfel je? Bel! Neem contact met mij op, om hierover te praten.
Het start immers met herkenning en daarna erkenning!