Het is tijd voor een mentale APK (Algemene Periode Keuring)?

Heb jij ooit gehoord van het Roseto-effect? Misschien ken je het van de Tilburgse cabaretière Karin Bruers. Niet? Roseto is een stadje in Amerika, Pennsylvania en de inwoners deden mee aan onderzoek. Roseto werd vergeleken met andere Amerikaanse steden. Wat bleek? In Roseto stierven er geen mensen aan hartkwalen. Dit kwam niet door een gezondere levensstijl qua eten en drinken. Liefde, saamhorigheid en een gevoel van verbondenheid bleken hier belangrijker te zijn dan een dieet. De fysieke harten van de inwoners van Roseto werden beschermd door elkaars gezelschap te zijn, op een oprechte manier. De gemeenschap had een buitengewone sterke verbondenheid met elkaar. De ouderen kenden de voornamen van elk kind op straat, in huishoudens leefde 4 generaties samen en het at, dronk, werkte en leefde allemaal samen als een eenheid. Wauw. Dit noemen ze het Roseto-effect! Mooi toch? Wat als jij ook wat Roseto-effect zou toevoegen aan jouw leven?

foto 1.jpeg

En dat klinkt zo simpel. Voeg gewoon wat liefde toe. Maar dat heb je niet altijd te kiezen, toch? Nee dat klopt. Niet alles is te sturen. Maar altijd uitgaan van het negatieve. Werkt dat? Levert dat een fijne herinnering of ervaring op? Zorgt dat voor positiviteit, zin in het leven en levenskwaliteit? Ik denk van niet. Wie goed doet, goed ontmoet. Is ook het spreekwoord. Dus doe eens iets goeds voor een ander. Mogelijk krijg jij dan ook iets goed terug.

Er is veel aandacht in de media voor gezond eten, actief blijven, sporten en vooral ook de dingen die we niet meer moeten doen. (Roken, drugs, alcohol enzovoort). En ik pleit er voor om net zo goed voor jouw mentale gezondheid te zorgen als voor jouw fysieke gezondheid. Om je goed te voelen is het belangrijk om in goede mentale gezondheid te zijn en te blijven. Dus zorg dat je ontspanning hebt, dat je niet overmatig gestrest bent, te emotioneel of trek aan de bel als je juist helemaal niks voelt. Door goed te zorgen voor jezelf kan je daarmee ook goed zorgen voor jouw omgeving. Doe eens iets aardigs voor een ander. Help een ander. Of ben er als een ander het moeilijk heeft. Herken je het volgende? Je zit in een groep en iemand geeft aan zich niet lekker te voelen. En dat er dan altijd iemand bij is die benoemt dat hij of zij zich nog slechter voelt? Alsof het een wedstrijd is wie zich het slechtste voelt. Raar toch? We kunnen toch beter luisteren en aandacht hebben voor elkaar? Net als in Roseto!

Wat kan jou helpen om mentaal gezond te blijven? Ik draag uit dat het verstandig is om een Mentale APK te ondergaan zo vaak als het voor jou nodig is. De Algemene Periodieke Keuring ken je vast van het onderhoud van jouw auto. Ook daar zorgen we jaarlijks voor. Nieuwe olie, nieuwe filters en eventuele mankementen worden gerepareerd. Het is vaak een dure kostenpost, maar is wel noodzakelijk. Mankementen of onderhoud kunnen ook noodzakelijk zijn in jouw brein of voor jouw mentale gezondheid. Het kan zijn dat het ergens wringt, stressvol is, piept of kraakt. Laten we hier dan aandacht voor hebben en plan een Algemene Mentale Periode Keuring in.

pexels-andrea-piacquadio-3806249.jpg

Dus even resumé. Zorg goed voor jezelf. Daarvoor kan een Mentale APK ondersteunend zijn! En als je zelf goed in je vel zit, creëer dan het Roseto-effect binnen jouw omgeving. Creëer vriendschappen, liefde en saamhorigheid en doe goed voor jouw omgeving. Als ieder van ons een stukje Roseto toevoegt wordt de wereld van iedereen ook prettiger en beter. Mooi streven toch? En een betere wereld begint bij jezelf! Ik weet zeker dat jij het kan!

Mocht jij toch graag op de hoogte blijven, kun jij je aanmelden voor mijn nieuwsbrief via mijn website www.tompersoonlijkecounselling.nl Vul jouw emailadres in en je ontvangt automatisch mijn nieuwsbrief!

En mocht jij nog vragen hebben? Of een keer willen sparren met mij? Of wil je dat ik met jou meedenk? Je kunt altijd een Mentale APK plannen. Weet me te vinden. Op naar een wereld vol Roseto! Ciao.

foto 3.jpg

Gepubliceerd op 05-10-2023 om 09:43