De zoektocht naar de perfecte partner!

De zoektocht naar een perfecte partner for life?!

pexels-andre-furtado-43594-1417255.jpg

In een wereld waarin we constant worden gebombardeerd met beelden van perfecte relaties en eindeloos geluk, kan het soms voelen alsof onze eigen relatie tekortschiet. Als je al een relatie hebt. Het kan ook zijn dat je er hevig naar op zoek bent. Maar elke relatie, hoe liefdevol ook, kent zijn uitdagingen. Ja echt waar! Ook de mensen die pretenderen dat ze een perfecte relatie hebben, hebben ‘dingetjes’ of gedoe. Het is natuurlijk niet altijd fijn om over dit soort gedoe te praten. En je draagt dit al zeker niet uit naar je omgeving. Vaak zijn de beelden die we laten zien niet helemaal echt en volledig. De zogenaamd perfecte beelden vliegen om jouw oren. Als jouw zoektocht dan lukt en je loopt iemand tegen het lijf begint het proces. Een begin van een relatie voelt vaak aan als een sprookje. Passie, opwinding horen hierbij en het is een soort van ontdekkingsreis. Je wordt meegesleept door de schoonheid van de ander (liefde maakt blind; is de uitspraak) en meegenomen in het spel van de liefde. Na verloop van tijd kan het zijn dat het op sommige punten gaat piepen of kraken. Ineens duiken er nieuwe uitdagingen op. Uitdagingen waar je niet op voorbereid bent of wordt. En waar mensen in jouw omgeving ook niet graag over praten. Terwijl er echt meer mensen met een relatie vergelijkbare uitdagingen hebben. Echt, geloof me.

relatietherapie relatiecounselling relatieondersteuning.jpeg

Het goede nieuws? Relatietherapie kan een krachtige manier zijn om die uitdagingen te overwinnen en een nog diepere verbinding met je partner op te bouwen. In deze blog probeer ik je mee te nemen in de reden waarom relatietherapie geen teken van zwakte is, maar juist van kracht en toewijding.

Welke uitdagingen zijn er?

Relaties brengen een breed scala aan uitdagingen met zich mee. Communicatieproblemen, verschillen in behoeften en verwachtingen, conflicten - ze kunnen allemaal verstorend werken binnen een relatie. Maar juist in deze momenten van strijd schuilt de kans voor groei. Het is in het vinden van gemeenschappelijke grond, in het leren van elkaars perspectieven, dat de band sterker kan worden. Dus door soms juist deze uitdagingen aan te gaan, kan jouw relatie sterker worden of groeien. Want wrijving geeft glans!

Hoe groei jij door Conflict

Het hebben van een conflict is onvermijdelijk in elke relatie. Het is een natuurlijk onderdeel van het samenzijn en een kans om te leren. Al wordt het vaak niet zo gezien. Maar hoe we met een conflict omgaan, bepaalt de koers van jouw relatie. Het vergt van beiden moed en volwassenheid om conflicten aan te gaan met respect en mededogen, om te streven naar een oplossing die de behoeften van beide partijen erkent. Een soort van compromis. Maar het vergt ook moed en lef om je kwetsbaar op te stellen of om vergevingsgezind te zijn. Ben jij in staat om jouw partner te vergeven? Of om jezelf kwetsbaar op te stellen en ‘sorry’ te zeggen? Dat vraagt veel van jou. Zet je trots opzij. Want in het midden van de strijd kunnen we groeien, zowel individueel als samen. Ik maak hierin weleens het onderscheid tussen een ‘gezond’ conflict, ruzie of meningsverschil of een ‘ongezond’ conflict, ruzie of meningsverschil. Want in een gezonde relatie horen ook gezonde conflicten, ruzies of meningsverschillen.

relatietherapie.jpg

Communicatie is vaak een Sleutel

Een van de meest essentiële elementen van een gezonde relatie is communicatie. Openhartig en eerlijk met elkaar praten, luisteren zonder oordeel, begrip tonen - dit zijn de bouwstenen van een diepgaande verbinding. Maar communicatie is niet altijd gemakkelijk. Soms worden we hierin beperkt door onze eigen angsten en onzekerheden, waardoor het moeilijk wordt om onze gevoelens te uiten. Toch is het de moeite waard om de moed te vinden om te spreken, om te delen wat er in ons leeft. En het kan ook helpen om te werken aan jouw manier van communiceren. Want wat bedoel je precies met wat je zegt? Ik hoor weleens in een sessie een partner tegen de andere partner zeggen; ‘Ja maar jij dan’. En daarna volgt een volledig verwijt richting de tegenpartij. Ja tegenpartij. Ik benoem het letterlijk zo. Want hiermee open je een strijd met elkaar. Je komt tegenover elkaar te staan. Dit terwijl de bedoeling van deze opmerkingen vaak goed zijn. Er zitten zorgen onder van die persoon of een angst, maar dat benoemen we niet. We verstoppen het in verwijten of verwensingen. Waarom niet beginnen bij het uitspreken van de zorgen en angsten? En geloof me, dat kan jij ook leren!

pexels-george-milton-6954156.jpg

Goed voor jezelf zorgen in een Relatie

Een andere cruciale component van gezonde relaties is voor jezelf zorgen. Het is gemakkelijk om jezelf te verliezen in de behoeften van de ander, om je eigen welzijn op de achtergrond te plaatsen. Maar ware liefde begint bij het liefhebben van jezelf. Eerst goed voor jezelf zorgen en dan pas voor de ander. Het is belangrijk om grenzen te stellen, tijd te nemen voor zelfreflectie en te bekijken of je goed voor jezelf zorgt. Het gebeurt regelmatig dat de balans verdwijnt. Dat gebeurt soms spontaan, maar vaak ook langzaam. Geleidelijk. Stel één van de partners in de relatie is leidend. En de ander volgt graag wat meer. Dat is niet erg, maar wat als de ene persoon 80 procent gaat leiden en de ander 20 procent gaat volgen? Als de balans verdwijnt? Wat als het nog verder uit balans raakt. Resumé, zorg goed voor jezelf. Ook binnen jouw relatie!

De Schoonheid van Verbondenheid

Ondanks de uitdagingen en de strijd die inherent zijn aan relaties, is het ook mooi en fijn. Dat zit hem vaak in de verbondenheid. Het is het delen van momenten samen, de troost van elkaars aanwezigheid en het samen groeien. Groeien als persoon en als koppel. Het is de wetenschap dat we niet alleen zijn in deze wereld, dat er iemand is die ons begrijpt, die ons steunt, die ons liefheeft in al onze gebreken.

Maar het hebben van een relatie vraagt om onderhoud. Net als aan een oude auto. Deze moet periodiek gekeurd worden, onderdelen dienen vervangen te worden, (van de accu tot de interieurfilter) en je moet er ook mee blijven rijden. En als het piept of het kraakt, kun je altijd naar een garage. Een garage heeft monteurs in dienst die je verder kunnen helpen met het piepen en kraken van de auto. Dat is relatie-counselling, relatietherapie, relatie-ondersteuning in deze metafoor natuurlijk. Dat kan voor onderhoud zorgen. Schakel professionele hulp in als het binnen jouw relatie piept of kraakt en je hier samen zelf niet meer uitkomt.

pexels-yankrukov-7640786.jpg

Dus heb je een probleem of loop je ergens tegenaan? Laat het mij weten. Ik denk graag met je mee. Een eventuele kennismaking is altijd gratis en vrijblijvend!

Volgende keer zal ik wat nader inzoomen op de toegevoegde waarde van relatiecounselling, relatietherapie ofwel relatie-ondersteuning.

Groetjes Tom

339998363_791549112137248_2662091457860477758_n - kopie.jpg

Gepubliceerd op 26-07-2024 om 10:04