Slapen met een slaaprobot?

Slapen met een robot: Ja echt!

Een Somnox. Het gaat hier over een slaaprobot. Het heeft de vorm van een hele grote boon en is bekleed met stof. Het wordt gebruikt om mensen beter te laten slapen. Hoe het werkt? De Somnox gebruik je tijdens het slapen in bed of om te ontspannen. Je legt hem tegen je aan en je zet hem aan. De Somnox maakt dan een soort van ademhalende bewegingen. Onderzoek toont aan dat wanneer er iemand met jou mee ademt, je deze ademhaling ook overneemt. Alsof je deze overdraagt aan iemand anders. Het voelt een beetje alsof er iemand bij je in bed ligt. Daarnaast kan de Somnox ook rustgevende geluiden of muziek afgeven. Hoe ik dit allemaal weet? Ik heb de slaaprobot zelf bijna een week uitgetest en geprobeerd. Gewoon in mijn eigen bed.

pexels-julian-jagtenberg-5020267.jpg

Wat doet het precies? Hoe werkt het? Door het zelf te ervaren krijg ik er ook meer gevoel bij. Wanneer kunnen we de slaaprobot inzetten? Wat kan het betekenen? Of juist niet. Ik was positief verrast door de robot. Dat klinkt misschien bijzonder, maar ik licht het graag toe. Zodra ik met de slaaprobot ging slapen merkte ik bij mezelf dat ik hoopte en bewust mijn best probeerde te doen om ‘beter’ te slapen. Maar dat lukte juist niet. Door er zo mee bezig te zijn, viel ik moeilijker in slaap. Ik ging mijn focus leggen op de geluiden en bewegingen van de robot. Zeker de eerste nacht. Dat was een tegenvaller. De tweede nacht had ik hier minder last van. Toen viel mij op dat de robot een mens in jouw bijzijn kan simuleren. Of althans dat gevoel kan het geven. Dat kan ik me goed voorstellen. Hetzelfde als bijvoorbeeld het slapen met een pop, knuffel of een boyfriend pillow (Zoek maar eens op!). Alleen lijkt het alsof de slaaprobot ademt. Dat maakt hem meer echt. Het muziekje kan je helpen om in slaap te vallen. Het voelt fijn! Het maakte mij rustiger. En het mooie van de robot is dat alles op jouw wensen ingesteld kan worden. De muziek, het tempo van ademhalen en de frequentie. Dit alles bij elkaar kan een gevoel van veiligheid geven. En daar zoeken veel mensen naar. Zeker mensen met bijvoorbeeld een vorm van dementie. Maar de slaaprobot is ook wat aan de kleine kant (dat is persoonlijke smaak) en muziek tijdens het inslapen vindt mijn wederhelft erg vervelend. Dus muziek en geluiden heb ik daarom afgezet. De robot zelf maakt ook een soort ademend geluid. Ik kan me voorstellen dat dit sommige mensen afleidt of op het verkeerde been zet. Daarnaast staat duidelijk beschreven dat je de Somnox ook echt even een langere periode moet gebruiken. Maar ik blijf positief over de slaaprobot!

pexels-pixabay-271897.jpg

Slaap is namelijk één van de basisbehoeftes en is enorm belangrijk. Slapen zorgt voor herstel, zowel lichamelijk als geestelijk. Als ik slecht slaap, kan ik overdag ook minder aan. Ik krijg een kort lontje of ik ben niet vooruit te branden. Mijn slaapbehoefte is niet anders als een persoon met dementie. Overdag is het vaak fijn om geprikkeld te worden en om op een bepaalde manier actief en fysiek bezig te zijn. Zodat je in de nacht ook vermoeid bent en de kans op een betere slaap flink toeneemt. Ik ga dit zeker meenemen als ik in contact kom met bewoners die moeite hebben met slapen of veel wakker liggen. Goede nachtrust zorg ook voor een fijner leven in de breedste zin van het woord. Dus denk altijd aan jouw slaap. Slaap je goed? Ben je uitgerust? Nee? Misschien helpt de slaaprobot! Het is het proberen waard! Zie jezelf maar als een auto. Een goede slaap in de nacht is als het ware de benzine om door jouw dag te rijden.

pexels-mo-eid-11643390.jpg

Gepubliceerd op 02-11-2023 om 10:00