Stop met touwtrekken met JOUW gedachten-monsters. En kom in ACTie!

Ik heb al veel verteld over het onderwerp ‘Counselling’, maar ik krijg nog vaak de vraag om praktische tips en handvatten te delen. Lees verder en je komt de 3 tips vanzelf tegen. Vandaag sta ik stil bij ‘ACT’. Het staat voor Acceptatie en Commitment Therapie en bestaat grofweg uit zes onderdelen:

  1. Maak ruimte voor negatieve gevoelens, gedachten en ervaringen.
  2. Neem afstand van jouw moeilijke gedachten.
  3. Ga flexibeler om met jezelf en jouw zelfbeeld.
  4. Richt jouw aandacht op het Hier & Nu.
  5. Sta stil bij wat jij echt belangrijk vindt.
  6. En als laatste is het vooral investeren in wat jij belangrijk vindt.

istockphoto-935941772-612x612.jpg

Om maar direct te beginnen bij stap één. Waarom is het belangrijk om te accepteren hoe je je voelt? Ja Tom, dat is makkelijk gezegd, maar hoe dan? Begin eens met het in kaart brengen van jouw gedachten. (Tip 1) Wat denk jij iedere dag? En op welk moment? Zijn het voornamelijk negatieve gedachten of ook positieve gedachten? En herken je dan een patroon? Ik pak mezelf even als voorbeeld en mogelijk is het herkenbaar. Ik denk weleens ‘Ik ben onzeker over mezelf’ en ‘Ik durf echt niet te spreken in een grote groep’. En deze gedachten werden ook nog bevestigd door mensen in mijn omgeving. Mijn leraar zei: ‘Jeetje Tom, wat heb jij een rode kop, ben je zenuwachtig of zo?’. Ik dacht alleen maar; ‘Ja dat zijn de zenuwen en hier word ik onzeker van’. Daarnaast herhaalde ik met regelmaat de gedachten ‘Ik ben onzeker’ en dat ik niet in een grote groep durf te spreken. Met welk resultaat? Ik omschrijf mezelf altijd als iemand die onzeker is en niet durft te spreken in grote groepen. En dat belemmert mij enorm en dat moet stoppen!
Als ik minder denk, kan ik meer dan ik dacht!

20529c67-546f-445e-8537-d246baae5f0a.png

ACT heeft mij hierbij geholpen. De grootste eye-opener voor mij? Nou dat mijn gedachten een flink loopje met mij nemen. Want ik ben Tom en durf best in grote groepen te spreken. Ik mag het wel spannend vinden. Maar ik kan het wel! Juist door te blijven herhalen wat ik niet kan, werd het moeilijker. Het lijkt een beetje op een Chinese vingerval (metafoor) Het is een rolletje waar je jouw vingers in kan steken. Als jij weerstand geeft en je vingers eruit wil trekken, lukt dat niet. De vingerval sluit en je vinger kan er niet uit. Hard trekken helpt niet. Als je juist naar de vingerval beweegt, krijgt jouw vinger ruimte. En uiteindelijk voldoende ruimte om de vingerval te verlaten. Ieders eerste reactie is trekken, maar weerstand geeft ook weerstand. Kun jij je dan voorstellen dat touwtrekken met jouw negatieve gedachten ook geen zin heeft? (Tip 2) Stop daar dan mee!

vingerval_edited.jpg

Intussen geef ik vanuit mijn werk al enkele jaren weerbaarheidstrainingen aan groepen en begeleid ik intervisiebijeenkomsten en familie-avonden voor grote groepen. Het heeft mij geholpen! ACT maakt jou veerkrachtiger en brengt een verandering in jouw gedachtenpatronen!
Welke remmende of negatieve gedachten beïnvloeden jouw leven? Of welke niet-helpende gedachten belemmeren jou? Klaar om hier afscheid van te nemen? Dan is het nu tijd voor ACTie!

(Tip 3) ‘Vergeet wie je dacht te zijn en accepteer wie jij bent’

Heb jij nog vragen? Of loop jij ergens tegenaan? Neem gratis en vrijblijvend contact met mij op!

Gepubliceerd op 01-06-2023 om 09:36