Stress, Spanning en Burnout!

Stress, spanning en burn-out hè gezellig. Het is iets waar menig persoon mee te maken krijgt tijdens werk of in diens privéleven. Bijvoorbeeld door een probleem in uw gezin? Of het voelen van grote verantwoordelijkheid voor uw werk door strakke deadlines? Afgelopen tijd loopt de spanning bij ons allen op. Corona had impact! In de totale maatschappij. Iedere laag, ieder bedrijf en ieder persoon heeft dit gevoeld. De één meer dan de ander.

Maar goed stress is niet erg. Stress is namelijk spanning. ‘Gezonde’ spanning maakt dat we goed kunnen functioneren. Zoals bij een autorij-examen, binnenhalen van een klant of een optreden van uw band of vereniging.

Er is een schaduwkant. Wanneer? Nou bij TE veel of TE vaak spanning kunt u lichamelijke klachten ervaren. Zoals pijn in schouders, nek, rug, slecht slapen en hoofpijn. Of mentale vermoeidheid. Piekeren, een kort lontje of sombere gevoelens. Tot een volledige burn-out. Uw elastiek staat op spanning. Letterlijk en figuurlijk…

Tot het knapt! Dat brengt u uit balans. Mensen uit uw omgeving geven goedbedoelde adviezen. (Je moet gewoon dit…of…Maak je niet zo druk) Maar die hebben makkelijk praten. Die voelen niet wat u voelt.

Kan Counselling hierin iets betekenen? Wacht. Ik neem u mee. Een Counsellor gaat samen met u op zoektocht. Waar komt de overbelasting vandaan? Waar staat uw elastiek het meest strak? Een lastige vraag waar uw counsellor u bij kan ondersteunen. Een oorzaak kan werk zijn, maar hoeft niet. Samen kunt u kijken naar de gedachten die u verder de put in helpen. Of op zoek gaan naar helpende patronen die u juist uit het dal kunnen helpen. Belangrijk: Waar kunt u het elastiek wat laten vieren?

IMG_0018_edited.jpg

De Counsellor zal deze weg niet volledig voor u uitstippelen, maar naast u staan om dit traject te ondersteunen. Zodra de oorzaak helder is kunt u zelfs aan een verandering gaan denken. In kleine stappen. In de hoop dat u kleine successen ervaart! ‘Grote stappen, snel thuis’ gaat hier niet op.

Een gespannen elastiek bij een ander, ziet u niet aan de buitenkant. Zoals op de foto met de ijsschots. Mensen op een boot zien alleen maar het gedeelte van de ijsschots boven water (20%). Van het stuk onder water hebben ze geen weet (80%). Niet op het eerste gezicht. Wat zit er onder het wateroppervlak?

https___static.limburger.nl_Assets_Images_Upload_2017_09_27_b627b75a-a37e-11e7-857f-6d0ef9ecb37a_web_scale_0.2850163_.jpg

Aan een TE gespannen elastiek is dus wel iets te doen! U kunt zelf de regie terugpakken en verandering aanbrengen. Wees er op tijd voordat uw elastiek knapt. Gun uzelf en diegene om u heen een ontspannen elastiek…Hoopvol toch?

Volgende rubriek zal in het teken staan van Counselling in relatie tot mantelzorg.

Gepubliceerd op 31-10-2022 om 13:00