Systemisch werken kan enorme impact hebben!

Mijn focus lag de afgelopen rubrieken op problemen waar één ieder van ons last van kan ervaren. Nu wil ik mij ook gaan richten op onze ‘systemen’. Deze hebben namelijk een grote invloed! Wij maken allemaal onderdeel uit van verschillende ‘systemen’. Zie jouw gezin maar als een ‘systeem’. Maar ook het team waar je mee werkt, jouw familie, vriendengroep of sportvereniging, enzovoort. Het kan zijn dat je voor bepaalde personen in het systeem hebt gekozen. Maar tot sommige ben jij ook aangewezen. Maar waarom gaat het nu over systemen? Dat heeft toch niks met counselling te maken? Jawel hoor. Ik zal een voorbeeld uit mijn praktijk aan jou voorleggen...

foto 1.jpg

Ik zie in de praktijk een jonge dame. Laat ik haar Anne noemen. Zij komt in de praktijk omdat ze het moeilijk heeft op school. Kan zich moeilijk concentreren, heeft slechte cijfers en is thuis niet te hanteren. (Volgens haar ouders) Ik heb allerlei methodieken ingezet, maar ik kreeg het gevoel dat ik Anne niet kon bereiken. We leken maar niet tot de kern te kunnen komen. Ook ik liep vast. En nu? Ik geef niet snel op, dus ga op zoek naar mogelijkheden. In mijn boekenkast liep ik tegen een boek aan over ‘systeemtherapie’. Yes! Hier had ik nog te weinig mee gedaan. Dus in de eerstvolgende sessie heb ik samen met Anne naar haar systemen gekeken. Wat denk je? Ik begon haar te bevragen over haar gezinssituatie. Anne bloeide op. Ze vertelde vol enthousiasme over haar sportclub en over haar andere zus en haar jongere broertje. We raakte aan de praat over haar ouders. Los van elkaar was Anne trots op haar ouders, maar de onderlinge verhoudingen tussen haar vader en moeder waren niet oké. Er was constant ruzie tussen hen. Anne benoemde dat ze dit nog nooit aan iemand heeft durven vertellen. Ze werd overmand door emotie, verdriet. Het mocht er zijn. Maar al snel sloeg dit over naar boosheid. Gerichte boosheid op haar ouders. Ze zei; ‘Zo gaan wij toch niet met elkaar om?’. Na deze sessie was het Anne (en mij) duidelijk. De impact van de negatieve interactie tussen haar ouders was groot voor Anne. Ze wilde er iets mee, maar niet alleen. We hebben toen besloten om samen een sessie voor het gehele gezin te organiseren.

foto 2.jpg

Ieder gezinslid was bereid om deel te nemen. (Gelukkig!) Na enkele groepssessies en individuele sessies kwam Anne aan het woord over de vele conflicten tussen haar vader en moeder. En benoemde ze de impact op haar. Wow! Ik was er stil van. Dat was krachtig van haar. En ook sterk hoe haar vader en moeder deze boodschap ontvingen. Ze waren geschokt. En met stomheid geslagen. Dit was hun blinde vlek geweest. En direct hierna daalde hier ook emotie in. Je kan je voorstellen dat dit een emotionele middag was. Maar wel met een mooie uitkomst.

Systeemtherapie richt zich op de systemen waar ieder van ons onderdeel van kan zijn. Ook jij staat altijd in verbinding met andere personen. En dat kan ook van invloed zijn op jou als persoon. Net als bij Anne. Dat kan gaan over verwachtingen of grenzen stellen. Denk maar aan bijvoorbeeld een sportvereniging waar niet tot nauwelijks wordt gesproken over het dealen van drugs in de kleedkamer. Of over hoe je omgaat met elkaar. Hoe zien jouw systemen eruit? Sta je hier weleens bij stil? En hoe ga jij om met groepsdruk vanuit een systeem? Kan je deze aan of juist niet?

Intussen heeft Anne betere cijfers en zijn onderlinge banden versterkt. Een waardevolle verandering!

Herken jij jezelf hierin? Of heb je hulp nodig binnen jouw ‘systemen’? Je mag altijd vrijblijvend contact met mij opnemen zodat ik jouw vragen kan beantwoorden. De koffie of thee staat klaar!

foto 3.jpg

Gepubliceerd op 07-07-2023 om 11:09